学术报告(刘金旺、黄荣 9.18)

发布人:周妍 发布日期:2019-09-11
活动时间
活动地址
数学楼415报告厅

报告一:

报告题目: A qd-type method for computing generalized singular values of BF matrix pairs with sign regularity to high relative accuracy

摘要: Structured matrices such as Vandermonde and Cauchy matrices frequently appear in various areas of modern computing, and they tend to be badly ill-conditioned, but a desirable property is that they admit accurate bidiagonal factorizations (BFs). We propose a qd-type method to compute the generalized singular values of BF matrix pairs. A mechanism involving sign regularity of BF generators is provided to guarantee that there is no subtraction of like-signed numbers for the qd-tye method. Consequently, all the generalized singular values are computed to high relative accuracy, independent of any conventional condition number. Error analysis and numerical experiments are presented to confirm the high relative accuracy.

报告人简介:黄荣,男,1980年10月生,教授、博士、博士生导师,现为湖南省杰出青年基金获得者、湖南省普通高校学科带头人、湖南省新世纪121人才工程人选、湖南省普通高校青年骨干教师、湖南科技大学数学与计算科学学院院长等,主要从事数值计算方面的研究工作,已主持国家自然科学基金面上项目、国家自然科学基金青年项目、教育部博士点基金、中国博士后基金、湖南省杰出青年基金项目、湖南省教育厅重点项目、湖南省科技计划项目、湖南省教育厅优秀青年项目、湖南省自然科学基金项目等,研究成果全部以第一作者方式发表在Math. Comp.SIAM. J. Matrix Anal. Appl.J. Sci. Comput.Appl. Numer. Math.BITJ. Comput. Appl. Math.Numer. Linear Algebra Appl.Numer. Algor.Linear Algebra Appl.Linear and Multilinear Algebra等计算数学国际顶级及重要学术期刊上。

报告二:

报告题目:代数方程的求解与Gröbner基

摘要:代数方程的求解在数学发展中起着重要的作用,首先介绍代数方程求解的发展过程与代数学发展的关系。再介绍符号计算中Gröbner基的理论与在多元高次代数方程求解以及在图论、工程计算等方面的应用。

报告人简介:湖南科技大学教师,1964年出生,博士,二级教授,博士生导师,全国优秀教师,中国计算机数学会常务理事,中国工业与应用数学会理事,湖南省数学会副理事长,湖南省普通高校学科带头人,湖南科技大学科协副主席。主持了全国第一类特色专业“信息与计算科学”的建设,2007年获“全国优秀教师”称号。主持和参与国家及省部级课题10余项(其中主持国家自科基金项目4项、参与中美合作项目1项),主编教材5部;在《Journal of Algebra》、《Journal of Symbolic Computation》、《IEEE Transaction on Circuits and Systems》等国内外重要刊物上发表学术论文80余篇,其中SCI收录60余篇。曾多次应邀赴中国科学院、加拿大、美国、英国、法国、比利时、荷兰等高校交流访问。

数学学院

2019年9月11日